Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ jumătate din populația lumii locuiește în zone endemice de risc pentru bolile infecțioase. Printre cauzele de mortalitate a populației, bolile infecțioase se postează sigur pe primele locuri, secundând maladiile cardiovasculare și neoplasmele maligne. Pandemia de coronavirus din Republica Moldova este o epidemie aflată în curs de desfășurare pe teritoriul țării cauzată de noul coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV-2), virus care provoacă o infecție numită COVID-19, care poate fi asimptomatică, ușoară, moderată sau severă.
Reieșind din cele de expuse, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM în parteneriat cu UNFPA, UNICEF, OMS și CEMF „Raisa Pacalo” în perioda 17 august - 03 septembrie 2020 au realizat cursuri de formare a competențelor profesionale în asigurarea securității procesului educațional în învățământul general și profesional tehnic, depistarea precoce și realizarea măsurilor preventive în focarul eventual de infecție cu virusul SARS-CoV-2.
Scopul cursului a fost de a instrui beneficiarii să înțeleagă cum se transmite maladia și care sunt manifestările precoce, să fie informați și pregătiți să intervină eficient in actuala tranziție epidemiologică, să manifeste o comunicare comportamentală în condiții de pandemie cu vurusul SARS-CoV-2.
Cursurile de formare, determinate de răspândirea pandemică a infecției cu coronavirus de tip nou (COVID-19) în lume, a fost realizate pentru: asistenți medicali, cadre didactice și elevi din învățământul general și profesional tehnic.
În perioda de referință au fost instuiți aproximativ 90 de asistenți medicali, mai mul de 584 de cadre didactice și 200 de elevi, care vor desimina înformația referitor la subiectele discutate în cadrul sesiunilor.