Colegiului Naţional
de Medicină
şi Farmacie

Ramas-am optimisti
Prin anii ce-au trecut,
Cu oameni sufletisti
Colegiul s-a nascut.
Noi pentru scumpa Tara,
Si-un sigur viitor,
A medicinii taina
O studiem cu spor.

Refren:

Sintem strajerii vietii,
Stapani ai sanatatii,
Ne aiba-n paza
Bunul Dumnezeu.
De-aici luam tarie,
Curaj si omenie,
Sa traiesti mereu
Colegiul meu.

Ne-nvata profesorii
Cu suflet de mandrie.
Sa–n cununam victorii,
Cu multa dibacie.
Avem aleasa carte,
Credinta si iubire,
Speranta –n viitor
Si multa daruire.

Activități Extradidactice / Ansamblul model etno-folcloric „ROMANIȚA”

Cultura se naşte şi trăieşte acolo unde există oameni îndrăgostiţi de ea

               Folclorul constituie una din valorile naționale ale fiecărui popor. Cântecul și dansul popular, prin mesajele lor, trezesc în suflet cele mai frumoase și adânci trăiri. Folclorul  îi alege parcă singur și întotdeauna fără greș pe cei al căror destin este să-l facă lumii cunoscut, iar între cei care astăzi îi dau din vigoarea tinereții lor este și ansamblul folcloric model Romaniţa al Centrului de excelență în medicină şi farmacie „Raisa Pacalo“.

              Format în anul 2007, din iniţiativa doamnei Director Ala Manolache, Ansamblul a devenit una din formațiile artistice apreciate atât în peisajul cultural național, cât și internațional.

          Idealul educațional al Centrului de excelență în medicină şi farmacie „Raisa Pacalo“ vizează dezvoltarea integră a individualității fiecărui elev. Educația artistică, realizată în Centrul de excelență, oferă şi un alt tip de cunoaştere, care se completează, în mod armonios cu cea de specialitate.

               Istoria Centrului de excelență în  medicina şi farmacie „Raisa Pacalo“ se constituie din fapte şi evenimente, ce alcătuiesc tradiții frumoase, care se păstrează şi se transmit din generație în generație. Ansamblul folcloric model Romanița reprezintă emblema generațiilor de elevi, care la cea mai frumoasă vârstă a vieții ştiu să dăruiască artei populare dragostea şi elanul lor incomensurabil, să se consacre nobilei misiuni de promovare a tradițiilor folclorice ale neamului nostru. Evenimente importante în activitatea Ansamblului:

·      2006-2007 - Infiinţarea ansamblului participarea lor la I festival Cântecul folcloric religios „Pentru tine Doamne”

·      2007-2008 - Preşedenţia Republicii Moldova „Invitaţie la sărbătorile de iarnă”. Recital de colinde şi urături.

·      2008-2009 - Guvernul Republicii Moldova. Invitaţii la sărbătorile de iarnă”. Recital

·      2009-2010 - Filarmonica Naţională. Spectacolul ,,Florile dalbe”

·      2010-2011 - Festivalul cântecului pascal ,,Pentru tine Doamne”, Decoraţi cu Diploma Marelui artist al poporului ,,Nicolae Sulac”

·     2014 - Festivalul Folcloric ,,Frunza Nucului’’ Festivalul Internațional ,,Regele Brazilor”, Bistrița-Năsăud, România

·      2015 - Festivalul folcloric ,,Trandafir de la Moldova” , Iași, România

·      2015 - Concertul  maestrului  Grigore Leșe, Sala Palatului, București, România

·      2016 - Festivalul Internațional ,, СодружествоAzov, Rusia

        De 10 ani, Ansamblul pune în valoare frumusețea folclorului acestui colț de lume, în care autenticul rămâne încă puternic înrădăcinat în realitate, dar, mai ales, în suflete. Glasurile lor stralucitoare, de o mare forță expresivă, priceperea și intuiția conducătorului artistic Mihai Siminică de a alcatui repertoriul și de a-l valorifică în funcție de momentul artistic și nu în ultimul rând farmecul și ținuta scenică sunt argumentele care promovează cu succes Ansamblul etno-folcloric „ROMANIȚA” care trece rampa scenei și face publicul să vibreze la daruirea sa artistică.

         Trăind cu dragostea cântecului popular în suflet, prin intermediul a 22 voci, care transmit ceea ce cu adevărat se numeşte cântec popular, evoluează cu programe de concert la  diferite  manifestări atât în colegiu, cât şi în alte instituţii. 

         La 27 aprilie în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Luncheivici” s-a desfășurat spectacolul, consacrat aniversării a 10 ani ai Ansamblului foncloric model „Romanița” al CEMF „Raisa Pacalo”. La eveniment au participat colectivele artistice din Moldova, Polonia și România:

1. Ansamblul de cântec și dans „Poltex”, Polonia

2. Ansamblul folcloric „Doina Carpaților”, Casa de Cultură a Studenților, Iași, România

3. Ansamblul folcloric „Plaiurile Bârgăului”, județul Bistrița-Nasaud,  România

4. Ansamblul etnofolcloric „Pe-un picior de plai”, Pașcani, Moldova

5. Ansamblul folcloric „Plăieșii”, Moldova

6. Ansamblul folcloric „Crenguța de ederă”, Universitatea de Stat din Moldova

7. Ansamblul folcloric „Iedera”, Arctico