La 27 aprilie în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Luncheivici” s-a desfășurat spectacolul, consacrat aniversării a 10 ani ai Ansamblului foncloric model „Romanița” al CEMF „Raisa Pacalo”.
Ansamblul folcloric model „Romaniţa” este mesagerul cultural al CEMF „Raisa Pacalo”. Generaţiile de elevi, la cea mai frumoasă vârstă a vieţii, ştiu să dăruiască artei populare dragostea şi elanul lor incomensurabil, consacrându-se nobilei cauze a promovării tradiţiilor folclorice ale neamului nostru.
Glasurile strălucitoare, de o mare forță expresivă, priceperea și intuiția conducătorului artistic Mihail Siminică de a alcătui repertoriu și de al valorifica în funcție de momentul artistic, și nu în ultimul rând farmecul și ținuta scenică sunt argumentele care promovează cu succes Ansamblul folcloric model „Romaniţa” care trece rampa scenei și face publicul să vibreze la dăruirea sa artistică.
Profesionalismul conducătorului a făcut posibilă abordarea unui repertoriu coregrafic ce se remarcă prin originalitatea și autentificarea dansurilor reprezentative pentru toate zonele etnofolclorice ale Moldovei. Ansamblul folcloric model „Romaniţa” impresionează, prin promovarea și frumusețea costumelor populare, virtuozitatea, ritmul și acuratețea interpretării. Pune în valoare frumusețea folclorului acestui colț de lume, în care autenticul rămâne încă puternic înrădăcinat în realitate, dar, mai ales, în sufletele oamenilor.
Ansamblul folcloric model „Romaniţa” e mesajul sacru al neamului nostru, iar prin munca asiduă s-a reușit să impresioneze de fiecare dată, la fiecare apariție pe scenă devenind, pe parcursul a 10 ani de activitate, premiant și laureat al numeroaselor concursuri și festivale naționale și internaționale.
La eveniment au participat colectivele artistice din Moldova, Polonia și România:
1. Ansamblul de cântec și dans „Poltex”, Polonia
2. Ansamblul folcloric „Doina Carpaților”, Casa de Cultură a Studenților, Iași, România
3. Ansamblul folcloric „Plaiurile Bârgăului”, județul Bistrița-Nasaud, România
4. Ansamblul etnofolcloric „Pe-un picior de plai”, Pașcani, Moldova
5. Ansamblul folcloric „Plăieșii”, Moldova
6. Ansamblul folcloric „Crenguța de ederă”, Universitatea de Stat din Moldova
7. Ansamblul folcloric „Iedera”, Arctico