„ASIGURAREA CALITĂȚII FORMĂRII COMPETENŢELOR PROFESIONALE
LA ELEVII DIN COLEGIILE DE MEDICINĂ PRIN DIVERSIFICAREA FORMELOR DE INSTRUIRE PRACTICĂ”
Forumul din 6 februarie 2015
Pornind de la necesitatea modernizării și asigurării calităţii învăţămîntului medical postsecundar nonterțiar din perspectiva implementării învăţămîntului centrat pe elev şi axat pe formarea competenţelor profesionale;
conştientizînd necesitatea stringentă în modernizarea procesului de formare a specialiştii medicali prin ajustarea la reformele actuale din domeniul educațeii și ocrotirii sănătăţii;
realizănd necesitatea formării specialiştilor medicali competenți și competitivi, capabili să se integreze cu succes în mediul socio-profesional;
în scopul consolidării cooperării intersectoriale în domeniile activităţii didactice, mobilităţii academice şi creării parteneriatelor cu instituţiile medicale și farmaceutice în vederea racordării procesului de instruire practică la cerinţele europene:
Administraţia Colegiului Naţional de Medicină şi Farmacie ”Raisa Pacalo”, Asociaţia Nursing din RM, asistentele medicale principale din instituţiile medico-sanitare publice, propun:
1. A considera Codul Educației al Republicii Moldovei, promulgat prin Decretul Nr. 633, Monitorul Oficial nr.319-324, din 24.10.2014, o prioritate în activitatea Colegiului Naţional de Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo”, vizînd formarea inițială a specialiştilor medicali cu studii postsecundarea nonterțiare.
2. A racorda conceptual, curricular şi metodologic instruirea practică din colegiu la valorile europene prin implementarea prevederilor Codului Educației, Planurilor de învățămînt în baza Sistemului de Credite de Studii și curricula centrată pe cel ce învață cu formarea competențelor profesionale, respectînd identitatea națională și spaţiul socio-cultural.
3. A promova relațiile de parteneriat cu instituțiile medicale în formarea și dezvoltarea competenţelor porfesionale la viitorii specialişti medicali, care vor permite identificarea şi promovarea autonomiei profesionale, oferind siguranță actului medical, participînd la implemenatrea politicilor noi în domeniul medicinii moderne.
4. A stimula experienele inovative și a implementa bunele practici de instruire practică în procesul de formare inițială a viitorlor specialişti medicali.
Rezoluţia a fost semnată:
1. din numele MS RM, Specialistul Principal în Nursing - Alena GRECU
2. din numele Asociaţiei Nursing din Republica Moldova - Elena STEMPOVSCHIA, preşedinte
3. din numele Colegiului Naţional de Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo” - Ala MANOLECHE, director