Ziua Mondială a Sindromului Down a fost declarată de către Down Syndrome International în anul 2006 şi se sărbătoreşte în 60 de ţări din întreaga lume, în data de 21 martie. Această dată semnifică unicitatea triplării cromozomului 21 (trisomie) care produce această stare genetică.
Obiectivul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare şi înţelegere a sindromului Down şi de a promova drepturile persoanelor cu sindrom Down de a se bucura de viaţă deplină, în demnitate şi de a fi participanţi activi şi valoroşi în comunităţile şi societăţile în care acestea trăiesc.
În anul 2008, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut oficial ziua de 21 martie drept Ziua Mondială a Sindromului Down. În Decembrie 2011, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate de voturi Rezoluţia de recunoaştere a datei de 21 martie drept „Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindromul Down”. Rezoluţia a fost propusă şi promovată de Brazilia şi susţinută de 78 de state membre ONU. Începând cu anul 2012 această dată se sărbătoreşte de către toate cele 192 de ţări din Naţiunile Unite.
În acest context, în incinta instituției a fost realizată Masa rotundă cu genericul ,,Hai să ne cunoaştem şi să recunoaştem Sindromul Down”. La evenimet au participat: Unghureanu Svetlana – director adjunct, Casa internat Hâncești, Mătrăgună Nelea - șef secție Pediatrie nr.2, d.ș.m., IMSP Spitalul Clinic pentru Copii „Valentin Ignatenco”,
Cheptănaru Eduard – cardiochirurg, d.ș.m., secția Malformații congenitale cardiace, IMSP Spitalul Clinic Republican, Burlaca Ala – președintele și fondatorul A.O. „Sunshine”, Busuioc Olga – fondator A.O. „Sunshine”, Natalia Cobzac - fotograf, Topal Silvia - asistentă superioară, secția Nefrologie, IMSP Institutul Mamei și Copilului, cadrele didactice și elevii Centrului de excelență.
În cadrul evenimentului au fost abordate aspectele medicale, chirurgicale și sociale ale sindromului Down. Un lot de jucării, donat de elevii și cadrele didactice a Centrului de excelență a fost repartizat pentru Casa internat Hâncești, IMSP Spitalul Clinic Republican, secția Malformații congenitale cardiace, IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, secția Pediatrie nr.2, IMSP Institutul Mamei și Copilului.