Dezvoltarea abilităţilor de consiliere a moaşelor prin intermediul training-ului
Ludmila Chitic
Lucrare metodică pentru conferirea gradului didactic superior
PROBLEMA CERCETĂRII: Elucidarea cadrului de referinţă şi elaborarea tehnologiei de dezvoltare a abilităţilor de consiliere a moaşelor prin intermediul training-ului.
VALOAREA PRACTICĂ a acestei cercetări este reflectată în partea a II-a a lucrării unde argumentez propria opţiune privind fenomenul educaţional, conţinutul şi acţiunile de schimbare.
Am elaborat o tehnologie de dezvoltare a abilităţilor de consiliere care a fost validată experimental în cadrul activităţilor didactice desfăşurate în grupa experimentală 303. În grupa martor 304 activităţile didactice au decurs tradiţional. În fine a fost stabilit nivelul de dezvoltare al abilităţilor de consiliere a elevilor din ambele grupe.
CONCLUZII:
1. Am constatat că în grupa de moaşe care a fost implicată în experiment şi a parcurs training-ul în întregime este mai mare valoarea procentuală obţinută pentru nivelul avansat de dezvoltare a abilităţilor de consiliere (cu 24 % mai mare).
2. Numărul de elevi cu nivel minim de dezvoltare a a abilităţilor de consiliere în grupa experimentală este mai mic, pe cînd în grupa în care activităţile didactice au decurs în mod tradiţional este cu 13 % mai mare.
3. Aceste rezultate cantitative demonstrează eficacitatea şi eficienţa tehnologiei elaborate şi aplicate în scopul dezvoltării abilităţilor de consiliere a moaşelor.
4. Menţionez că metoda de evaluare specifică tehnologiei elaborate este Portofoliul. În acest Portofoliu moaşele adună şi stochează sistemic, funcţional, progresiv şi constructiv un şir tematic de materiale.
Evidenţiez, că Portofoliul oferă cadrului didactic oportunităţi reale pentru aprecierea volumului informaţional, corespunderea conţinutului cu exigenţele programelor analitice, corespunderea conţinutului cu rigorile ştiinţifice moderne şi pentru realizarea evaluării de ordin calitativ.
5. Moaşa capătă deprinderi de consiliere şi comunicare eficientă, obţine întreg materialul necesar pentru desfăşurarea şedinţelor de consiliere descrise mai sus, pe parcursul stagiului clinic de 20 săptămîni desfăşoară activităţi de consiliere cu gravide, parturiente, lauze pe diferite subiecte legate de sănătatea reproducerii.