În fiecare zi, o femeie din Republica Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei zile Republica Moldova pierde o viață a unei femei care a suferit din cauza cancerului de col uterin.
Această formă de cancer poate fi prevenită, iar măsurile de prevenire sunt simple și eficiente - testul citologic o dată la trei ani și vaccinarea de la zece ani a fetelor contra virusului papiloma uman (HPV). În Republica Moldova doar 40% din femei își fac testul citologic, o cifră mult prea mică pentru a reuși prevenirea maladiei.
În cadrul Campaniei Naționale de informare „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!” membrii cercului științifico-pratic studențesc „GENEVITA” în colaborare cu membrii catedrei Obstetrică și ginecologie au realizat activitate de informare a colaboratorilor CEMF „Raisa Pacalo” din departamentul Contabilitate, Resurse umane și personal auxiliar, despre necesitatea efectuării măsurilor profilactice în prevenirea cancerului de col uterin.
Au fost difuzate spoturi video, distribuite pliante informaționale pentru a sensibiliza și informa femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani despre necesitatea efectuării testului citologic o dată la trei ani. Colaboratorii CEMF „Raisa Pacalo”au fost îndemnați să încurajeze alte femei din societate, să se adreseze la medicul de familie pentru a face testul citologic. Viața are prioritate, iar cea mai valoroasă prioritate a vieții trebuie să fie sănătatea!