TEHNOLOGIA LUCRĂRILOR DE LABORATOR
Ghidul lecţiilor practice
Argument: Diagnosticul de laborator reprezintă ramura cu cele mai mari perspective în ocrotirea sănătăţii contemporane, deoarece astăzi stabilirea diagnosticului, pronosticul şi terapia multor maladii nu pot fi concepute fără aplicarea metodelor cercetărilor de laborator. Laboratoarele biochimice, histologice, bacteriologice, imunologice, parazitologice, citologice şi alte laboratoare, centrele de cercetări – în toate aceste structuri au necesitate de asistent medical de laborator de înaltă calificare.
Disciplina Tehnologia lucrărilor de laborator se referă la disciplinele fundamentale de studiere pentru calificarea asistent medical în diagnostic de laborator.
Scopul: Ghidul are menirea de a asigura formarea la medicinişti a unui sistem de competenţe funcţionale, necesare pentru inserţia socio-profesională şi adaptarea la condiţiile mereu în schimbare ale vieţii.
Ghidul practic este destinat pentru pregătirea asistentului medical din laborator şi reflectă formarea competenţelor la disciplină, care ar permite viitorilor specialişti să se încadreze dinamic în promovarea reformelor actuale din sistemul Ocrotirii Sănătăţii.
În acest context, este necesar ca specialiştii medicali cu studii postsecundare nonterțiare să fie capabili să integreze tehnologiile principalelor lucrări de laborator, să-şi organizeze locul de muncă, să respecte tehnica securităţii muncii în laborator, să utilizeze corect vesela de laborator, să filtreze și centrifugheze, să prepare soluţii de reactivi, smanevreze microscopul, balanţe de diverse tipuri, fotocolorimetrul, pH-metrul, să utilizeze etuva, termostatul, baia de apă.