Generic “Cine nu-şi recunoaşte şi nu-şi cinsteşte înaintaşii
de la care a învăţat, acela nu poate nimeri calea vieţii, şi, cu atît mai mult, nu-i poate învaţa pe alţii.”
/Vl .Buţureanu/
Zilele catedrei Discipline Farmaceutice derulează anual, în conformitate cu planul de activitate al catedrei, cu obiectivul strategic “Evaluarea acivităţii didactice realizată la nivel de catedră în anul precedent de studii”. În anul 2013-2014, activităţile programate în cadrul Zilelor Catedrei Discipline Farmaceutice au fost consacrate Jubileului 70 ani CNMF “ R. Pacalo”. Cu mult succes a fost realizat training-ul tematic cu subiectul: “Strategii de planificare a activităţii de mentorat”. Obiectivul training-ului: “Proiectarea activităţii de mentorat din perspectiva centrării pe competenţe”.
Elena Eni, şef. catedră, prof. grad didactic superior şi Natalia Sîrbu mentor, prof. grad didactic II. au evoluat ca formatori, profesorii debutanţi Adriana Curceac şi Vasilisa Hadîrca au evoluat ca asistent/formator.
Lucrările training-ului au fost proiectate în cadrul de gîndire şi învăţare ERRE. Rezultatele estimate în procesul de realizare a training-ului: aplicarea metodelor interactive într-un context de învăţare activă, prin implicare, acţiune si gândire critică, manifestarea abilităţilor de comunicare argumentativă şi de relaţionare în cadrul grupului, manifestarea capacităţilor de transfer a competenţelor formate, identificarea abilităţilor de mentorat, dezvoltarea şi testarea unui program de mentorat structurat pe competenţe. Programul de mentorat elaborat pe parcursul trainingului a fost oferit ca model pentru implementare la nivel de catedră.
În cadrul Zilelor Catedrei au fost realizate lecţii curs publice la disciplina chimia toxicologică, prof. Violeta Barnaciuc şi la disciplina Farmacognozie prof. Ana Diaconu.
Rezultate estimate: proiectarea didactică în cadrul de gîndire şi învăţare ERRE, realizarea procesului educaţional centrat pe elev în baza metodelor interactive cu utilizarea tehnologiilor informaţionale, elementele de conţinut bine corelate cu competenţa cognitivă şi competenţele specifice disciplinei, succesiunea logică a situaţiilor de învăţare, corelarea interdisciplinară, asigurarea feed-back-ului pe tot parcursul demersului didactic.
Prof. Vasilisa Hadîrca a organizat şi realizat o excursie tematică pentru elevii grupelor absolvente, specialitatea Farmacie la Grădina Botanică a Academiei de Ştiinţe a RM cu vizionarea vernisagul-ui fotografic: “Plantele Moldovei”. Rezultate estimate: aprofundarea competenţelor formate la elevi la compartimentul „Forme farmaceutice extractive din plante”.
Victorina tematică ” File de istorie” a fost monitorizată de Ludmila Ivancov, prof. grad didactic II. Obiectivul victorinei: Familiarizarea elevilor cu aspecte generale din istoria farmaciei, istoria medicinei, istoria CNMF „R. Pacalo” şi elemente fundamentale din disciplina Organizarea şi economia farmaceutică.
Rezultate estimate: Promovarea şi aprofundarea valorilor social culturale a istoriei medicinei, istoriei farmaciei, istoriei CNMF „R. Pacalo”.
Zilele catedrei au finalizat cu activitatea extradidactică: ”Vocaţie, Devotament, Dăruire”. În cadrul activităţii a fost realizată o trecere în revistă a personalităţilor notorii, foşti absolvenţi ai colegiului şi omagiaţi profesorii, foşti absolvenţi ai colegiului. Apogeul activităţii a fost evoluarea compzitorului şi interpretului de muzică uţoară Ian Raiburg.
Conţinuturile tematice ale activităţii extradidactice „ Vocaţie, Devotament, Dăruire” vor contribui la promovarea istoriei CNMF „R. Pacalo” în timp, la valorizarea personalităţilor notorii şi cadrelor didactice foşti absolvenţi ai colegiului, la formarea actu alilor specialişti vocaţionali centrat pe formarea şi dezvoltarea valorilor general umane şi profesionale.