Tradițional pe 29 septembrie se marchează Ziua Mondială a Inimii. În anul 2000 de Federația Mondială a Inimii, în scopul de a informa și sensibiliza populaţia despre patologiile cardiace ca una din principalele cauze de deces la nivel mondial, a instituit pentru prima dată acest eveniment.
La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese cauzate de afecțiuni a sistemului cardio-vascular și acest număr este în continuă creştere. În Republica Moldova bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces a populației apte de muncă, constituind circa 57,5 % din mortalitatea totală.
Principalii factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt: nivelul înalt al colesterolului seric, tensiunea arterială înaltă, supraponderabilitatea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool.
Genericul din acest an pentru Ziua Mondială a Inimii este: "Crearea mediilor sănătoase pentru inimă". Asigurarea oamenilor cu un mediu benefic de trai, de muncă și de relaxare va ajuta la reducerea riscului bolilor cardiovasculare. Inima sănătoasă definește posibilitatea de a trăi viața din plin, indiferent de vârstă și sex.
În acest context catedra Discipline terapeutice a propus cadrului didactic și elevilor colegiului informații cu privire la posibilitățile de creare a mediului sănătoas în vederea prevenirei bolilor cardiovasculare – la locul de muncă/studii, domiciliu, locurile de odihnă și agrement, prin respectarea unor reguli simple: prepararea alimentelor sănătoase acasă, limitarea consumului de alimente cu un conținut sporit de sare și grăsimi, consumul zilnic al fructelor și legumelor, limitarea dulciurilor, chipsurilor, băuturilor carbogazoase.