ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA RABIEI
Rabia este una din cele mai neglijate boli din lume, dar care reprezintă o reală povară pentru ţările în curs de dezvoltare, fiind diagnosticată în peste 150 de ţări. Conform OMS, anual în lume de rabie decedează 55.000 de persoane, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în țările Asiei şi Africii. 40% din cei muscaţi de un animal rabigen sunt copiii cu vârsta sub 15 ani, astfel la fiecare 10 minute în lume decedează o persoană din cauza rabiei. Rabia se plasează pe plan mondial, pe locul al zecelea din maladiile infecţioase mortale.
Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie postexpunere, estimându-se că se previn astfel 327.000 de decese. În anul 2016-2017, în Republica Moldova, situația este nefavorabilă, fiind înregistrate câte un caz de rabie umană cu deces.
Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării), având ca scop de a sensibiliza populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a informa asupra modului de prevenire şi a modalităţilor prin care cetăţenii şi autorităţiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel naţional şi global.
În scopul marcării acestui eveniment profesorii unității de curs boli infecţioase din cadrul catedrei Discipline Clinice Specializate au organizat o activitate informativ-educaţională cu genericul Rabia – zero cazuri până în anul 2030.
În holul colegiului a fost organizat un flash-mob cu genericul: „Să prevenim rabia împreună” urmată de prezentarea informaţiei ample referitor la actualitatea maladiei, modalităţile de transmitere, manifestările clinice şi măsurile de prevenire a rabiei.