În fiecare an, pe data de 15 octombrie peste 200 de milioane de persoane, din peste 100 de ţări, sunt implicate în acţiuni de informare cu privire la necesitatea spălării mâinilor.
Potrivit UNICEF, Ziua mondială a spălatului pe mâini reprezintă o ocazie bună pentru a promova igiena la nivel mondial în rândul copiilor, avându-se în vedere bolile de care suferă aceştia, precum cele diareice și respiratorii.Simplul act de spălare a mâinilor cu săpun poate reduce riscul de boli diareice la copii cu până la 47 la sută, potrivit OMS.
Spălarea corectă a mâinilor cu săpun este printre cele mai eficiente şi ieftine metode de prevenire ale acestor boli.Spălarea corectă a mâinilor are efecte pozitive nu doar asupra sănătăţii şi a nutriţiei, dar şi asupra educaţiei, economiei şi a veniturilor proprii. În acest an, elevii grupei 23, calificarea Asistent medical din CEMF „Raisa Pacalo”, împreună cu diriginta grupei Crețul Liliana, au decis să întreprindă acțiune de voluntariat în cadrul IP Liceul teoretic „Mihai Eminescu”, Chișinău, consacrat Zilei mondiale a spălatului pe mâini.
Grupul țintă din incinta liceului au fost elevii claselor primare I-IV. Copiii au fost informați despre această zi importantă prin mesaje verbale, pliante, postere cu diverse informații despre necesitatea spălării pe mâini, diverse curiozități, etape și reguli pentru spălarea corectă a mâinilor. Fiecare copil a primit în dar câte un simbol - mâinuță lipită în piept și câte o notă informativă: Când trebuie să ne spălăm pe mâini!!!
Apogeul activității a fost testarea mâinuțelor copiilor până și dupâ spălatul pe mâini, astfel demonstrând eficacitatea spălatului pe mâini în distrugereea diverselor microorganisme. Obiectivul stabilit, și anume: Spălatul pe mâini reduce riscul de apariție a diferitor boli, a fost atins cu succes.