Infecţia cu HIV este o infecţie virală, produsă de Virusul Imunodeficienţei Umane, caracterizată prin evoluţie progresivă de lungă durată, cu degradarea treptată a imunităţii şi asocierea infecţiilor oportuniste cu sfârşit letal.
SIDA este stadiul final al infecţiei HIV, caracterizat prin imunodepresie accentuată în care sunt prezente semnele specifice ale infecţiilor oportuniste şi neoplaziilor, ce distrug organismul lipsit de apărare, fiind fatal pentru om.
Infecţia cu HIV prezintă un pericol real, cu impact medical major, economic, social, psihologic, vizând diverse aspecte comportamentale şi relaţionale.
La nivel mondial anual se detectează circa 3mln de persoane infectate cu HIV, lunar circa 60 mii. Zilnic circa 6800 de persoane infectate cu HIV decedează de SIDA, iar de infecţii oportuniste - 5700 de persoane.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova există 8900 de persoane infectate cu acest virus.
În pofida miilor de avertismente anti-HIV, numai în anul acesta 518 de persoane s-au îmbolnăvit de această maladie, dintre care 181 provin din regiunea transnistreană. Această infecţie preponderent afectează persoane tinere de vârstă reproductivă, apte de muncă (15-39 ani – 83,95%) și are tendinţa de a se extinde şi în rândul populaţiei rurale (36,70%). În acest sens, se menţine la un nivel înalt transmiterea heterosexuală (84,32%).
Ziua mondială de combatere a SIDA, sărbătorită pe 1 decembrie în fiecare an, este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA, cauzată de răspândirea infecției cu HIV.
Ziua mondială de combatere a SIDA a fost prima dată concepută în luna august 1987 de catre James W. Bunn și Thomas Netter, doi ofițeri de informare publică pentru Programul Global pentru SIDA de la OMS, care au transmis ideea lor directorului Programului Global privind SIDA căruia i-a plăcut conceptual, l-a aprobat și a convenit cu recomandarea ca sărbătorirea primei Zile Mondiale SIDA să fie pe 1 decembrie 1988.
În scopul marcării acestui eveniment profesorii disciplinei boli infecţioase din cadrul catedrei Discipline Clinice Specializate au organizat o activitate informativ-educaţională cu genericul Susține. Implică-te. Dăruiește. Acceptă.
Activitatea s-a desfășurat în holul Centrului de excelență, unde au fost expuse postere informaţionale ce vizează aspectele etioepidemiologice, evolutive şi de prevenire a infecției HIV/SIDA.
Rămân foarte multe de făcut, dacă se vrea un viitor fără SIDA. Va fi nevoie de continuarea investițiilor, angajament și inovare pentru a atinge nivelul de zero infecții noi cu HIV, zero discriminare și zero decese cauzate de SIDA.